Banken houden elkaar nauwlettend in de gaten en stemmen hun rentetarieven stilzwijgend op elkaar af, zo blijkt uit onderzoek van toezichthouder ACM. Door deze praktijk en omdat consumenten zelden van bank wisselen zijn er weinig prikkels voor de drie grootste banken van Nederland om hun spaarrentes te verhogen. Om dit probleem aan te pakken, zouden de drempels om over te stappen verlaagd moeten worden.
De ACM ontdekte na een onderzoek op verzoek van het ministerie van Financiën dat banken weinig druk voelen om hun spaarrentes te verhogen. Hierdoor zijn de spaarrentes bij de grote banken de afgelopen anderhalf jaar achtergebleven bij de oplopende rente van de Europese Centrale Bank (ECB), die momenteel op een historisch hoog niveau staat.
Een groot deel van de consumenten in Nederland bankiert bij een van de drie grote banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) en heeft daar ook een spaarrekening. Sinds oktober 2023 hebben deze drie banken hun spaarrentes niet meer verhoogd. Momenteel liggen de spaarrentes bij deze banken tussen de 1,5 en 1,7 procent, wat aanzienlijk lager is dan bij kleinere of buitenlandse banken.
“Het is cruciaal dat de overstapdrempels voor consumenten verlaagd worden om de concurrentie in de spaarmarkt te bevorderen en zo hogere spaarrentes te realiseren.”
Kasper de Wijs, eigenaar Spaardeposito.nl
Veelgestelde vragen
- Waarom verhogen grote banken hun spaarrentes niet sneller?
Grote banken voelen weinig concurrentiedruk omdat consumenten niet snel van bank wisselen. Dit zorgt ervoor dat ze hun spaarrentes laag kunnen houden. - Wat is de rol van de ACM in dit onderzoek?
De ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt toezicht op de concurrentie in verschillende markten. Op verzoek van het ministerie van Financiën hebben ze de spaarmarkt onderzocht. - Hoe verhouden de spaarrentes van grote banken zich tot die van kleinere banken?
Grote banken bieden aanzienlijk lagere spaarrentes (1,5 tot 1,7 procent) vergeleken met kleinere of buitenlandse banken, die gemiddeld hogere rentes bieden (2,0procent en hoger). - Wat kan ik doen om een hogere spaarrente te krijgen?
Overweeg om over te stappen naar een kleinere of buitenlandse bank die hogere spaarrentes biedt. Dit kan je spaargeld sneller laten groeien. Vergelijk eenvoudig op Spaardeposito.nl - Waarom wisselen consumenten niet vaak van bank?
Veel consumenten zien op tegen het gedoe en de mogelijke kosten van het overstappen van bank. Er is ook een gebrek aan informatie over de voordelen van overstappen. - Wat kunnen banken doen om aantrekkelijker te worden voor spaarders?
Banken kunnen hun spaarrentes verhogen en overstapdrempels verlagen om meer consumenten aan te trekken. - Welke stappen onderneemt de ACM om de concurrentie te bevorderen?
De ACM adviseert maatregelen om de overstapdrempels voor consumenten te verlagen en blijft toezicht houden op de markt om eerlijke concurrentie te waarborgen. - Hoe beïnvloedt de rente van de ECB de spaarrentes van banken?
De rente van de ECB beïnvloedt de kosten die banken maken voor het lenen van geld. Een hogere ECB-rente kan banken stimuleren om ook hun spaarrentes te verhogen, hoewel dit momenteel niet snel gebeurt bij grote banken.
- Nederlanders sparen een recordbedrag ondanks lage rente - augustus 22, 2024
- ABN AMRO, ING en Rabobank geven te lage rente, aldus ACM - mei 28, 2024
- Verandering Zweedse depositogarantiestelsel - maart 15, 2024